kuka onkaan lempi?

Lempi Siviä syntyi ns. luovutetussa Värtsilässä vuonna 1901. Lempi kävi Värtsilässä koulunsa ja olisi sen jälkeen halunnut lähteä Sortavalan opettajaseminaariin opiskelemaan.

Se ei kuitenkaan käynyt päinsä, sillä Lempi joutui huolehtimaan sisaruksistaan. Hänen äitinsä näet kuoli, kun nuorin perheen lapsista oli 9-vuotias.

Sittemmin Lempistä tuli itsellinen, työssäkäyvä nainen.

Kahden evakkoreissun jälkeen hän sai töitä Äänekoskelta, Metsäliiton Selluloosa Oy:n päätehtaan kassanhoitajana. Siellä Lempi viipyi eläkevuosiinsa saakka eli kesäkuuhun 1965.

Tässä vaiheessa Lempi muutti Joensuuhun. Siellä hän asui kuolemaansa saakka eli vuoteen 1992.

Aikalaisten ja sukulaisten kertoman mukaan Lempi oli kiehtova ja omalaatuinen persoona. Hänellä ei ollut omia lapsia, mutta hän huolehti mm. sukulaistensa lapsista. Hänen tiedetään maksaneen joidenkin lapsien koulutuksenkin.

Hänen aikanaan ei ollut ihan tavallista lähteä Aulangolle tai Helsinkiin huvireissulle, mutta Lempipä saattoi lähteäkin. Leivonnaiset hän hankki valmiina kaupasta, mikä toki saattoi tuohon aikaan herättää vähän ihmetystä.

Jos leipominen ei kuulunut Lempin intohimoihin, niin käsitöiden tekeminen sen sijaan kuului. Hän mm. neuloi mielellään sukkia.

Lempi tiedettiin musikaaliseksi kulttuurin ja kirjallisuuden harrastajaksi. Hän oli hyvin antelias ja antoi mielellään lahjaksi mm. juuri kirjoja. Estetiikan ja kulttuurin äärelle hän rohkaisi ja opasti muita muutenkin.

Lempi oli monessa asiassa aikaansa edellä eikä taipunut ihan tavalliseen naisen malliin. Hänen tarinansa ja persoonansa on kiehtonut viime vuosina yrittäjä Päivi Korhosen mieltä - Lempi kun oli hänen isotätinsä eli äidin täti. Onneksi suvussa on heitä, jotka ovat osanneet Lempin vaiheita valottaa ja niistä kertoa.

Syntyi ajatus Lempin Maailmasta - mitä siitä voisi kertoa, mitä siitä näyttää tässä meidän ajassa?

Taitokorttelissa sijaitseva pieni putiikki tarjoaa välähdyksen menneiltä ajoilta, ripauksena ja mausteena jotain uutta ja viehättävää. Jotain sellaista, jota Lempikin kenties olisi pitänyt kauniina ja somana.